استفاده از یونولیت در ساختمان ، رواج یافته است. مهندسان و سازندگان به دلایل مختلفی از پلاستوفوم ها برای ساخت و سازهای خود استفاده می کند.
مصالح ساختمانی جدیدی در سال های اخیر به حوزه ساخت و ساز ورود کرده اند. استفاده از این مصالح ساختمانی جدید به جهات مختلفی سودمند خواهد بود و موجب پیشرفت ساخت و ساز خواهد شد.
یکی از مصالحی که اخیراً در ساخت و سازها مورداستفاده قرار می گیرد ، یونولیت است. این مواد به شکل دانه بندی های کوچک و بزرگ با چگالی های مختلفی هستند که به شکل گرانول ، ورق ها و بلوک ها در ابعاد مختلف تولید می شوند. برای استفاده از یونولیت در ساختمان باید از یونولیت های مرغوب که به صورت اصولی ساخته شده باشند ، استفاده کرد.
پلاستوفوم ها باید با دستگاه های برش از طریق سیم داغ یا هات وایر به فرم های گوناگونی در بیایند. مدتی است که صنعت ساخت و ساز به علت سبکی و مقرون به صرفه بودن یونولیت به استفاده از آنها روی آورده است.
این بلوک ها به دو صورت غیرقابل اشتعال و قابل اشتعال در دسترس قرار دارند. خرید یونولیت های موردنیاز برای ساخت و سازها باید با توجه به کیفیت و استاندارد این محصولات انجام شود.
کاربردهای متداول پلاستوفوم
استفاده از یونولیت در ساختمان های اداری ، تجاری ، مسکونی و ... صورت می گیرد. استفاده از یونولیت ها به چندین هدف انجام می شود. از کارایی های مهم پلاستوفوم ها می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- دکورسازی و فضاسازی های موقتی
- ایجاد یک عایق سازی مناسب برای پیشگیری از ورود آلودگی صوتی
- عایق سازی حرارتی و صوتی دیوارها و سقف سازه ها
- احداث انواع سازه های سبک
- احداث سردخانه ها
- ساخت ماکت و مدلسازی
- درست کردن کاردستی
- ساخت انواع تابلوهای تبلیغاتی و اعلانات و ..
- احداث استودیوهای صدابرداری و موسیقی و ...
امتیازات حاصل از استفاده از یونولیت در ساختمان
بی جهت نیست که سازندگان و انبوه سازان به استفاده از یونولیت ها تمایل زیادی نشان داده اند و استقبال بالایی از خرید یونولیت کرده اند.
- یونولیت ها بسیار سبک هستند و این مسئله موجب کاهش وزن سازه ها می شوند. این همان چیزی است که مهندسان همواره به دنبال آن بوده اند. سبک سازی سازه ها !
- استفاده از یونولیت ها موجب کاهش اندازه تیر و ستون ها می شود و به دنبال آن مصرف فولاد و آهن و ... کاهش پیدا می کند.
- با استفاده از پلاستوفوم ها موجب کاهش چندین درصدی حجم بتن موردنیاز خواهید شد.
- سازه های احداث شده با یونولیت در برابر زمین لرزه بسیار مقاوم هستند و کمترین خرابی را در زمان بروز زمین لرزه خواهند داشت.
- یونولیت حتماً یک عایق سازی صوتی ، برودتی ، رطوبتی و حرارتی در سازه ایجاد می کند.
- برای کار با یونولیت اصلاً سختی نخواهید داشت و جابه جایی آنها بسیار آسان است.
- مهمترین مزایای استفاده از یونولیت در ساختمان ، پیشرفت سرعت اجرای پروژه در بخش های مختلف است.
توجه به دستورالعمل های ایمنی در مقابل آتش
توجه داشته باشید که بهره گیری از نوع کندسوزشده بلوک یونولیت ، توصیه شده است و هرگز نباید از بلوک های غیرکندسوز در ساختمان استفاده نمود. تولیدکنندگان باید به مشتریان ثابت کنند که از متریال کندسوز شده برای ساخت بلوک های پلاستوفومی استفاده نموده اند.
زمانی که قصد خرید یونولیت برای ساختمانسازی را دارید باید به چنین مواردی ، توجه کنید. تولیدکنندگان باید مدارکی را به خریداران نشان دهند که دال بر استانداردهای مختلف یونولیت باشد. چنین یونولیتی باید در مقابل آتش دارای مقاومت خوبی باشد.
استفاده از یونولیت در ساختمان مستلزم رعایت موارد خاصی می باشد. زیرسقف ها بایستی توسط پوشش مناسب محافظت گردند. این پوشش ها به تیرها و تیرچه ها اتصال داده می شوند. هرگز نباید اتصال به بلوک پلی استایرن مستقیماً و بدون واسطه انجام شود.
با توجه به اینکه دیوارهای میان واحدهای مستقل در هر سازه ای بایستی از مقاومت در مقابل آتش برخوردار باشند ، این دیوارها بایستی از از لایه بلوک های پلی استایرن گذر کنند و تا زیر سقف سازه ای ادامه داشته و یا به صورت ایده آلی مصالح ضد آتش به کار برده شوند. به طوری که بلوک های پلی استایرن در این بخش میان دو فضای کناری ، فاقد پیوستگی باشند و مانع از شعله ور شدن آتش سوزی میان دو قسمتی که توسط دیوار مقاوم در مقابل حریق از همدیگر تفکیک شده اند ، شوند.
مسئله مهم دیگر در ارتباط با استفاده از یونولیت در ساختمان ، نگهداری آنها در محل پروژه است. محل نگهداری باید به گونه ای باشد که از هرگونه جوشکاری و فرزکاری و ... دور باشد. زیرا تماس براده های داغ و جرقه ها با یونولیت ها موجب آسیب دیدن آنها می شود و ممکن است خطراتی را به دنبال داشته باشد.
بلوک های یونولیتی نباید در حجم بیش از 60 متر مکعب نگهداری شوند. اگر قرار است حجم بیشتری از بلوک ها در انبار نگهداری شوند ، باید بخش هایی را با حجم 60 مترمکعب بلوک ایجاد کرد که با یکدیگر فاصله داشته باشند و میان هر یک از بخش ها ، 20 متر فضای خالی وجود داشته باشد. در محل نگهداری یونولیت ها از استعمال دخانیات خودداری کنید. بهتر است در انبار نگهداری یونولیت ها ، تعدادی کپسول آتش نشانی وجود داشته باشد.
استفاده از یونولیت در ساختمان با توجه به الزامات ابعادی
لبه های بالایی باید دارای پخی مناسب به ارتفاع 5 سانت و قاعده 5 سانت با هدف بتن ریزی آسان در درون تیرچه ها باشند. طول بلوک در هر ناحیه باید حداکثر 5 میلی متر برای هر یک متر طول اسمی بلوک و حداکثر 3 میلی متر برای هر یک متر عرض باشد و در این بازه ممکن است مختلف باشد.
ضخامت هر یک از نقاط سنجش شده از بلوک باید در محدوده -5 و +5 میلی متر با مقدار اسمی اش اختلاف داشته باشد. تمامی لبه های بلوک ها بایستی کاملاً گونیا باشند. دقت کنید که بیشترین میزان انحراف از گونیا بودن لبه ضخامت ، باید در محدوده -3 و +3 باشد.